Tratamentul cosmetic naturist in cazuri speciale

Tenurile combinate

Intilnite mai frecvent sunt tenurile seboreice la nivelul fruntii si barbiei si uscate in restul fetei. Mai rar intalnite sunt tenurile seboreice pe o jumatate de fata si uscate pe cealalta jumatate.

In aceste cazuri sunt recomandate infuziile de musetel sau de sunatoare, indicate in orice fel de ten, atat pentru baile de abur, cat si pentru comprese, precum si pentru pre­pararea unor masti. Tratamentul cosmetic va fi combinat: cel indicat pentru tenul uscat in zonele cu piele uscata, cel indicat pentru tenul seboreic in zonele seboreice.

tratament natural

Tenul si pielea corpului femeii gravide

Femeia gravida are de obicei pielea uscata, deshidratata. De aceea, tratamentul cos­metic naturist este cel indicat pentru tenul uscat. Un tratament sustinut poate preveni sau atenua „masca gravidica” (cloasma).

Tot datorita uscarii pielii femeii insarcinate, pe abdomen pot aparea vergeturi (ca niste cicatrici vinetii). Pentru prevenirea vergeturilor (care marcheaza inestetic pielea abdome­nului si dupa nastere), din luna a treia de sarcina, seara, dupa dus, se recomanda spalarea cu infuzie calduta de flori de musetel. Dupa zvantarea acesteia, se va gresa pielea abdo­menului cu ulei vegetal.

vergeturile

Gresarea se va face prin miscari circulare foarte usoare, executate cu pulpa degetelor, miscari care vor porni dinspre radacina membrelor inferioare catre talie. Dupa gresare, surplusul de ulei vegetal neintrat in piele va fi inlaturat prin tamponare cu servetele de hartie. In seara urmatoare gresarea nu se va repeta decat dupa ce pielea va fi spalata cu apa si sapun cat mai putin alcalin (eventual sapun pentru copii) si va fi apoi lotionata cu infuzie calduta de musetel.

Daca femeia gravida are tendinta de a lua in greutate, gresarea (dupa spalarea cu apa si sapun) va fi executata si la nivelul coapselor unde, de asemenea, pot sa apara vergeturi.

vergeturi la gravide

Pentru o nastere mai usoara si pentru evitarea depunerilor de grasime si cresterea exagerata in greutate sunt recomandate plimbarile prelungite chiar de la inceputul sarcinii, precum si gimnastica alcatuita din miscarile recomandate la trezirea din somn (miscarile executate in pat), atunci cand nu sunt contraindicate de medic (deci trebuie consultat medicul). Miscarile vor fi executate intr-un ritm lent, cu pauze prelungite pentru respiratii adanci.

In perioada graviditatii apar, cu o frecventa mai mare, cariile dentare. Controlul dintilor din doua in doua luni la un medic specialist si pastrarea unei igiene deosebite a danturii pot preveni acest neajuns.

O viitoare mama trebuie sa ramana o femeie frumoasa.