Televizoarele curbate – opinii pro si contra

Se merita sa cumperi un televizor curbat? Trebuie sa vedem beneficiile unui televizor modern cu ecranul plat

Televizoarele curbate nu mai sunt ceva nou, astazi, dar se merita sa cumperi unul? La un targ de astfel de televizoare, am testat cum vor fi unele dintre ele peste aproape doi ani, si am descoperit avantajele si dezavantajele pe care un astfel de televizor le prezinta. Asa ca iata argumentele pro si contra cumpararii unui televizor curbat.

Argumente in favoarea televizoarelor curbate

 1. Ele cresc afundarea

Acesta este cel mai important argument in favoarea ecranelor de televizor curbate. Ideea este ca prin curbarea imaginii usor inainte, lumea pe care o privesti pare ca te invaluie din ce in ce mai mult, intrand usor in campul tau vizual periferic si astfel te trage mai adanc in lumea virtuala.

 1. Se da sens cuvantului “adanc”

Una dintre reactiile obisnuite ale oamenilor care privesc la un ecran curbat pentru prima data este ca acesta transmite o imagine 3D, chiar daca de fapt sursa care o creeaza este de doar 2D. Acest lucru se datoreaza faptului ca prin curbarea marginilor imaginii catre cel care priveste imbunatateste perceptia vizuala despre ceea ce inseamna adancul in care te cufunzi atunci cand privesti.

Samsung subliniaza aceasta prin imbunatatirea elementelor care creaza impresia de adancire la televizoarele curbate pe care le produce prin reglarea contrastului diferitelor parti ale imaginii pentru a amplifica ideea de adancire.

 1. Exista un camp vizual mai larg

Indoirea marginilor imaginii catre tine iti creeaza impresia ca vezi o imagine mai larga decat cea pe care o ofera un ecran plat obisnuit. Trage o linie de la pozitia capului tau la marginile unui televizor cu ecran plat cu diametru de 65 m si apoi trage o linie de la pozitia capului tau peste marginile unui televizor cu ecran curbat de 65 m in acelasi plan cu al televizorului plat, si constati ca imaginea ecranului curbat se intinde mai departe pe perete fata de imaginea televizorului plat, desi marimea celor doua tipuri de ecrane este apparent aceeasi.

 1. Contrastul este mai bun decat la ecranele necurbate

Acesta este lucrul cel mai interesant. Argumentul este ca la ecranele curbate lumina se transmite direct de la ecran la ochii tai – asemanator modului in care satelitii transmit semnalele receptionate – astfel ca aceste ecrane pot crea un contrast intre 1,5 si 1,8 deci mult mai ridicat decat cel al ecranelor plate.

Acest lucru este greu de constat in mod obiectiv in absenta unui ecran plat pentru comparatie, mai ales ca ecranele plate folosesc acelasi nivel de descriere a imaginii  folosit si la primele ecrane curbate aparute.

Oricum, este sigur faptul ca majoritatea ecranelor curbate exceleaza in materie de contrast.

 1. Distanta de privire uniforma

Acest argument se refera la faptul ca televizoarele curbate urmeaza mult mai bine forma rotunjita a ochilor tai, si astfel ele transmit o imagine mai confortabila si mai focusata decat ecranele plate.

Acest argument a stat la baza introducerii ecranelor curbate in cinematografele publice unde curbele ecranului ajuta imaginea proiectata sa se mentina cat mai clara chiar si la colturile ecranelor foarte mari.

Samsung a luat in serios acest argument astfel ca a creat un nivel de curbare egal cu un cerc cu raza de 4200 mm corespunzator unei distante de privire la televizor de aproximativ 3,2 m (pe baza studiilor efectuate in America si Germania).

Oricum, noi nu am simtit prea mult impactul acestui beneficiu la televizoarele cu ecran curbat relativ mici care sunt de ceva timp pe piata. Poate vor exista beneficii mult mai mari cand va fi pus in vanzare televizorul cu ecran curbat de 70 m.

 1. Ai un unghi de vedere cu adevarat mai larg

La o prima vedere acest argument nu prea are sens. Logic vorbind, curbarea marginilor imaginii spre inainte ar trebui sa reduca unghiul de vedere nu sa il largeasca. Oricum, televizoarele LCD au o problema cu directia si cu modul in care transmit lumina astfel ca daca privesti din lateral ecranul unui televizor LCD vei constata o reducere drastica a culorilor si a caliatii contrastului.

Ecranele curbate, regleaza directia luminii pe care o emit ceea ce inseamna ca contrastul si culorile isi mentin acuratetea perfecta chiar daca privesti dintr-o parte – si despre problemele unghiului de vedere cauzate de curbarea ecranului vom discuta in sectiunea rezervata argumentelor contra …..

 1. Televizoarele curbate chiar arata bine

Pasionatii de imagine considera acest argument un motiv in plus de a-ti cumpara un televizor cu ecran curbat. Oricum, astazi aspectul unui televizor conteaza foarte mult intr-o locuinta, si in mare parte (dar nu total) oamenii care detin un televizor curbat cred ca arata mai bine, asa ca pentru ei nu mai conteaza pretul …

Argumentele impotriva cumpararii unui televizor curbat

 1. Curba unui televizor duce la o reflectare exagerata

Daca ai stat vreodata in fata unei oglinzi folosita pentru scamatorii intr-un parc de distractii, atunci stii ca sticla ei poate face lucruri magice prin reflectarea luminii.

La fel se intampla si cu un televizor curbat.

Orice lucru care straluceste in camera ta – in special sursele de lumina opuse televizorului tau – se reflecta pe un ecran curbat pe o suprafata mai intinsa de pe acesta si intr-un mod mai distorsionat decat se intampla in cazul unui televizor cu ecranul plat.

Astfel, daca intentionezi sa cumperi un televizor cu ecranul curbat este posibil sa ai nevoie de anumite elemente de control a luminii in camera in care privesti la televizor.

 1. Curbele ecranului limiteaza unghiurile de vedere

Da, stiu ca v-am vorbit despre unghiurile de vedere in sectiunea argumentelor pro. Dar mai e ceva de spus.

Chestiunea este ca in timp ce curbele previn reducerea culorilor si a contrastului care exista la televizoarele plate LCD, prin constituirea unei vederi fara o axa fixa, totusi in mod inevitabil forma curbata a ecranului poate afecta geometria imaginii cand privesti din partea de jos a televizorului.

In mod surprinzator aceasta problema nu mai exista daca privesti la televizor dintr-un unghi de 35 de grade de fiecare parte a axei ecranului (Samsung ne confirma acest lucru).

Dar imediat ce privesti peste acest unghi de 35 de grade imaginea devine usor neclara datorita faptului ca imaginea pe partea mai apropiata de pozitia in care te afli incepe sa fie mai scurta fata de imaginea de pe partea opusa.

Astfel, creierul tau incearca sa compenseze aceasta geometrie distorsionata ceea ce inseamna ca privirea fara o axa fixa poate fi obositoare.

 1. Trebuie sa stai intr-un anumit punct pentru a beneficia de toate avantajele pe care le ofera acest televizor

Daca vrei sa obtii efectul maxim de la un ecran curbat cu elemente captivante si o sporire a impresiei de adancire trebuie sa stai asezat chiar in partea opusa centrului ecranului – si ideal ar fi sa respecti si distanta corespunzatoare fata de ecran.

Sa fiu cinstit, ideea ca trebuie sa stai intr-un anumit loc si sa te uiti la televizorul curbat nu mai e o problema de care sa ne temem, de cand unghiul de vedere de 70 de grade ofera posibilitate mai multor oameni sa priveasca la un televizor curbat fara ca linia curbata a acestuia sa ii deranjeze.

Dar in acelasi timp, aria in care trebuie sa stai pentru a te bucura din plin de beneficiile curbelor ramane totusi restransa.

 1. Ecranele curbate trebuie sa fie mari

Din datele pe care le avem pana acum, eficacitatea ecranelor curbate este direct proportionala cu marimea lor. La toate modelele de televizoare curbate cu marimea de 55 metri pe care le-am testat beneficiile date de forma lor curbata sunt oarecum minimale, in timp ce unele probleme – cum ar fi de exemplu pozitia din care trebuie sa privesti la televizor – sunt chiar notabile.

La modelele de televizoare curbate cu marimea de 65 metri este mai simplu de apreciat beneficiile imaginii si astfel ne simtim mai putin nedreptatiti de aspectele negative pe care le prezinta (exceptand problema reflectiei).

Ecranele mari se adreseaza unui numar mai mare de privitori.

In ciuda beneficiilor oferite de modelele de 65 de metri, sentimentul pe care il avem este acela ca un beneficiu adevarat ni-l ofera doar linia curba a unui televizor de 70 m sau mai mult.

 1. Ecranele curbate par a fi niste flori imperfecte pe perete

In timp ce Samsung produce televizoare curbate care se monteaza pe perete impresia pe care o avem este ca ecranele curbate arata cam stangaci cand sunt agatate pe perete.

Cu siguranta ca se infing bine in perete la extremitati fiind inclinate in fata avand un aspect diferit fata de cel al ecranelor plate.Esti dezavantajat daca locuiesti intr-o casa cu multa lumina sau expusa la vant…

Ar trebui sa cumperi un televizor curbat chiar acum?

Din experienta noastra pana in prezent putem spune ca adoptam o pozitie destul de neutral fata de televizoarele cu ecran curbat.

Aceasta ar putea sa sune putin dureros, dar neutralitatea este acum un pas inainte de la ostilitatea pe care am avut-o fata de ecranele curbate inainte ca acestea sa patrunda in viata noastra.Un lucru pe care il putem spune sigur este ca ecranele curbate capata mai mult sens daca au o marime mare fata de televizoarele curbate de 55 metri al caror beneficiu este pus sub semnul intrebarii.

Dar ne-am putut bucura in liniste de ecranele curabate de 65 metri produse de Samsung si Sony si suntem oarecum nedumeriti de ce vom face cu televizoarele curbate mult mai mari atunci cand acestea vor aparea pe piata.Dar, pentru cei mai multi oameni, televizoarele cu ecran plat sunt inca cea mai buna alegere.