Se poate preveni astmul?

Adesea parintii doresc sa stie daca pot face ceva pentru a pre­veni transmiterea astmului la copii. Desi nu se stiu cauzele exacte ale astmului in fiecare caz in parte, se pare totusi ca exista unele lucruri preventive pe care le pot face parintii atunci cand cineva din familie are aceasta boala. De exemplu: in timpul sarcinii, reduceti la maxim expunerea la alergeni, cum ar fi polenul sau praful din casa. Daca suferiti de astm sau de guturai, probabil ca oricum va veti feri de acestea Nu tineti animale cu blana sau cu pene. Din nou, este foarte putin probabil ca cei care sufera de alergie sa faca asta.

astm la copii

Exista putine dovezi ca schimbarea alimentatiei in timpul sarcinii previne dezvoltarea astmului la copil. O alimentatie sanatoasa, echilibrata este ideala pentru mama si copil. Merita acordata atentie faptului ca exista dovezi ca alergia la arahide se poate dezvolta inca din pantecele mamei. Daca aveti in familie cazuri de astm, eczema, alergie sau gutu­rai, se recomanda sa nu consumati arahide sau produse de arahide in timpul sarcinii sau al alaptarii, incercati sa va alaptati copilul cel putin patru luni. Unele studii, insa nu toate, au aratat ca alaptarea in primele luni poate reduce riscul dezvoltarii alergiei, inclusiv al astmului, la copil.

astmul

 E foarte putin probabil ca bebelusul sa fie alergic la laptele dumneavoastra, desi unii bebelusi sunt alergici la una din proteinele laptelui de vaca. Unele mame care su­fera de astm se tem ca medicamentele pe care le iau im­potriva acestei boli ar putea sa il afecteze pe prunc, insa dozele normale de steroizi inhalati – care sunt cel mai obis­nuit tratament pentru astm – nu patrund in sange, deci nu se gasesc in laptele mamei. Daca o mama care alapteaza trebuie sa ia steroizi pentru astm, cantitatea care se gaseste in laptele ei este prea mica ca sa aiba vreun efect negativ asupra copilului. Daca va hraniti bebelusul cu sticla, atunci cereti sfatul doctorului sau al asistentei cu privire la cel mai bun tip de lapte.

faumatul si astmul

 Pana la cel putin sase luni incercati sa il expuneti pe copil cat mai putin posibil la virusii care provoaca tusea si raceala Cercetatorii de la Colegiul Imperial din Londra au desco­perit ca in primele sase luni de viata infectiile persistente cu virusul racelii pot face o mare diferenta in ce priveste sanatatea copilului. Virusii de raceala pot provoca bronhiolita si cam patru din zece copii care sufera de bronhiolita sunt afectati mai tarziu de boli astmatice.

aparat pentru astm

 In diferite perioade din viata sistemul imunitar face fata in mod diferit virusilor racelii.  Renuntati la fumat. Desi cu privire la unele din cauzele astmului exista diferente de opinie si descoperiri contradic­torii, care dau nastere la confuzie, specialistii in astmul sunt de acord ca singurul lucru care ar contribui la sanatatea sistemului respirator al copilului este ca toti cei care intra in contact cu acesta sa nu fie fumatori. Daca sunteti depen­dent de tutun, este greu, dar nu exista alta solutie!

copil cu astm

 La in­ceputul anilor ’90 profesorul Jean Golding de la Universita­tea Bristol a realizat un studiu pe 14 000 de mame din zona Bristolului, carora le-a cerut ca in primele sase luni dupa nasterea copilului sa tina un jurnal despre sanatatea aces­tuia. Conform rezultatelor, cu cat perioada in care mama continua sa fumeze era mai indelungata, cu atat era mai probabil ca bebelusul sa gafaie si sa nu mai poata respira in primele sase luni. Fumatul in a doua jumatate a sarcinii este asociat cu atacurile de gafait la prunc. Renuntatul la fumat in oricare din etapele sarcinii reduce riscul ca bebe­lusul sa gafaie si sa nu poata respira.