Prezervativul de-a lungul istoriei

Prezervativul este unul dintre cele mai sigure metode de contraceptie, fiind cel mai recomandat produs pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala. Colorat, transparent, de diferite dimensiuni si forme, cu rol de protectie si de a amplifica placerea, prezervativele sunt produse, in prezent, de companii de renume, axate atat pe calitate, cat si pe confort.

Cand a aparut prezervativul?

Intorcandu-ne pe urmele istoriei, aproximativ 6000 de ani in urma, aflam ca primul “model” de prezervativ a fost realizat din intestine de oaie. O asemenea modalitate de protectie a fost gasita in Egipt, pe o statuie. Aceasta se pare ca purta un asemenea prezervativ “antic” facut din vezica de capra.  De asemenea, aproximativ cu 1300 de ani inainte de Hristos, prezervativele erau confectionate din in. Barbatii le purtau pentru a se proteja de infectii si de anumite muscaturi de insecte, care se dovedeau fatale in anumite cazuri.

Prezervativele au fost utilizate si in timpul Imperiului Roman. Se presupune ca romanii faceau prezervativele din anumiti muschi ai celor pe care ii ucideau in diverse lupte. Insa, nu exista dovezi clare in acest sens.

Prezervativele la asiatici

Prin secolul X, cei din populatia chineza creasera un soi de prezervativ din matase pe care il ungeau cu ulei. Niponii, spre deosebire de chinezi, aveau prezervative destul de rigide care erau realizate din carapace de broasca si din pielea anumitor animale domestice.

Prima atestare oficiala a acestor produse de protectie a fost facuta in Anglia, prin anul 1610. Se pare ca s-au descoperit, la un moment dat, intr-un anumit castel al unui nobil, mai multe intestine de animale, care erau folosite in scopul prevenirii sarcinii, dar si pentru protejarea de anumite boli.

De unde denumirea de “condom”?

prezervativ colorat

Se pare ca aceasta denumire a aparut pentru prima data tot in Anglia, in timpul domniei regelui Carol al II-lea. Acesta primea de la medicul sau anumite obiecte facute din intestine de animale sau anumite materiale textile mai moi, care erau imbibate in diverse substante cu rol de protectie. Regele avea obiceiul de a apela la serviciile prostituatelor si, pentru a nu se imbolnavi in urma contactelor dese pe care le avea, utiliza acele prezervative. Denumirea de “condom” vine de la numele doctorului, care, in limba engleza inseamna “prezervativ”.

Prezervativul de cauciuc

Pe la jumatatea secolului XIX apare prezervativul de cauciuc. In urma unor experimente facute de Charles Goodyear, omul care a patentat cauciucul, a aparut si prezervativul. El l-a descoperit dintr-o intamplare, nefiind ceva “programat”. Prin anul 1844, a reusit sa creeze primul prezervativ, in momentul in care lucra cu cauciucul si voia sa il vulcanizeze.

Prezervativul in anii 1900

Prezervativul era strict interzis si in timpul lui Adolf Hitler. Din ordinul acestuia, cei care erau descoperiti ca foloseau mijloace de protectie, erau arestati. Este cunoscuta ideea sa de a crea o specie de “supraoameni”, o rasa pura, creata doar din germani. De aceea, oamenii trebuiau sa se reproduca, nu sa evite sarcinile. Insa, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, anumiti conducatori militari erau ingrijorati de soarta saldatilor si au hotarat ca acestia sa utilizeze prezervativele. S-a hotarat asta deoarece le era teama sa nu se imbolnaveasca si sa isi infecteze si sotiile atunci cand se intorceau acasa.

Frederick Kilian a realizat prezervativul din latex prin anii ’20. Produsul realizat de el era mult mai rezistent. De asemenea, era mai subtire si mai confortabil. Acest prezervativ era sigur pentru cei care il foloseau.

La inceputul anilor 1900 si pana prin anii ’60, prezervativul a fost un produs interzis, deoarece se considera ca impiedica procrearea si evolutia speciei umane. Insa, se pare ca americanii nu erau de acord cu aceste conceptii, ei utilizand prezervativul din cauciuc in cazul in care nu doreau sa isi intemeieze familii. S-a constatat faptul ca ascundeau prezervativele in locuri numai de ei stiute, deorece nu voiau sa se stie ca utilizau asemenea obiecte.

Prezervativul si virusul HIV

Prin anii ’80, atunci cand a avut loc o explozie a numarului celor infectati cu virusul HIV, s-a inregistrat o crestere semnificativa a utilizarii acestui produs de protectie. Oamenii au inceput sa inteleaga cat este de important prezervativul si ca ii poate ajuta sa ramana sanatosi. Ca prezervativul este sigur, este un fapt constatat de cei care au inceput sa il utilizeze cand aveau relatii intime.

Teama de a contacta acel virus nemilos i-a determinat sa fie mult mai responsabili in privinta propriului comportament sexual. Au fost initiate si campanii de informare a publicului in ceea ce priveste beneficiile folosirii acestui produs. Campaniile erau sustinute de reprezentanti ai anumitor institutii de sanatate publica si nu numai. Ei vorbeau si despre virusul HIV, despre cum se poate transmite, ce simptome are si despre importanta analizelor medicale. In urma campaniilor de informare a oamenilor, s-a inregistrat o crestere a vanzarii de prezervative.

Ce este important de retinut!

prezervative bune

Prezervativul este singurul care protejeaza impotriva bolilor cu transmisie sexuala, in proportie de 98%. Celelalte metode de contraceptie, cum ar fi pastilele anticonceptionale, steriletul, diafragma sau alte asemenea dispozitive, nu proteajeaza impotriva acestor afectiuni.

Aspecte interesante despre prezervative
  1. Se pare ca acele prezervative cu arome sunt daunatoare sanatatii femeii, daca sunt introduse in vagin. Acele substante chimice din care sunt facute aromele ar modifica ph-ul si ar distruge si flora bacteriana de la acest nivel.
  2. In decursul unui an se vand peste 5 milioane de cutii de prezervative si doar cele care sunt facute din latex ar proteja impotriva virusului HIV.
  3. Prezervativele erau folosite de catre soldati pentru a-si proteja armele atunci cand treceau printr-o apa adanca.
  4. Nu este indicata utilizarea a doua prezervative odata, deoarece exista riscul de rupere a acestora. In timul unei relatii intime, este indicata utilizarea unui singur prezervativ.