Pot sau nu pot sa fiu lider?

Pot sau nu pot sa fiu lider?

0 858

In lipsa unui leadership, orice firma care este destul de dezorientata si in cel mai scurt timp va disparea. De cele mai multe ori functia de management nu este suficienta.  Dar, totusi, ce inseamna sa fii lider? 

Una din definitiile cele mai simple ale cuvantului lider este aceea care spune ca liderul trebuie sa aiba capacitatea sa motiveze un intreg grup de oameni sa actioneze in asa fel incat acestia sa lupte pentru acelasi tel. In cadrul unei companii, performantele acestuia sunt strans legate de liderul care o conduce, deoarece acesta are capacitatea sa aduca progresul firmei.

Cele mai relevante capacitati ale unui lider sunt: lider

  • capacitatea de a-si duce la maxim resursele de care dispune
  • comunicarea
  • inspiratia
  • creativitatea
  • posibilitatea de a se reinventa in orice moment, indiferent de imprejurari.

 Principiile unui lider

Pentru a fi un  adevarat leadership trebuie sa beneficiezi de o adevarata combinatie castigatoare:

  • calitati cu care te-ai nascut
  • calitati invatate in timpul studiilor
  • educatie
  • experienta.

Foarte multi dintre noi sunt inzestrati de la nastere cu calitati necesare unui lider, lucru care ii ajuta enorm daca isi aleg sa fie leadership, trebuie doar sa isi doreasca acest lucru.

Cunoasterea de sine

Cel mai important lucru de care trebuie sa tii seama atunci cand iti propui sa fii un lider este sa incerci sa te cunosti pe tine insuti cat mai bine si sa continui mereu sa inveti. Un adevarat lider este reperul principal pentru toti ceilalti din jurul sau, si este omul la care ei apeleaza in momentul in care au nevoie de un sfat. Aceasta functie presupune a te perfectiona continuu, studii pe cont propiu, cursuri de specializare. Un astfel de job nu iti lasa insa prea mult timp liber, totul sta in capacitatea ta de ati gestiona timpul cat mai bine.

O buna pregatire profesionala

Un lider care se respectaLeadership trebuie sa stie cel mai bine ceea ce face si sa stie foarte bine si ceea ce fac cei din jurul lui. Daca cei din jur sesizeaza si cea mai mica ezitare in capacitatea sa de ai conduce, in cel mai scurt timp credibilitatea acestuia va avea destul de mult de suferit.

Reorientarea si asumarea responsabilitatilor

Important pentru un lider este aiba mereu o atitudine proactiva. Acesta trebuie sa aiba mereu capacitatea de a gasi alte si alte cai de actiune, cai care sa aduca cat mai multe rezultate pozitive pentru compania sa. Nu doar o data, lucturile pot lua o intorsatura nu tocmai dorita de lider, insa acesta trebuie sa isi asume intreaga responsabilitate, sa analizeze situatia si sa treaca rapid la a repara situatia.

Decizii rapide

De foarte multe ori in viata apar situatii neprevazute si dificile. Sa stii sa iesi repede din astfel de situatii este o adevarata provocare pentru adevaratii lideri. Rapiditatea si felul in care un lider gestioneaza o astfel de situatie sunt esentiale. Un adevarat lider trebuie sa fie gata oricand, si pregatiti sa faca fata unei astfel de situatii, sa cantareasca rapid si sa actioneze in consecinta.  Pentru orice problema noua trebuie sa aiba mereu doua planuri de actiune.

Un bun exemplu

Liderul este primul care pune in practica actiunea pe care o promoveaza si mereu va munci mai mult decat cei din jurul sau. Motivarea celorlalti consta in capacitatea acestuia de ai inspira. Angajatii trebuie sa vada in fata lor un exemplu.

liderul Cunoasterea celor din jur

Cunoasterea angajatilor, precum si a nevoilor acestora trebuie sa fie una din primele responsabilitati ale liderului. Este cunoscut faptul ca, pentru reusita unei afaceri, inteligenta emotionala contribuie cu 60% si cea tehnica cu 40%. Faptul ca iti cunosti foarte bine angajatii, le stii problemele si arati ca, chiar iti pasa de ele, va face ca lucrurile ssa fie pe jumatate rezolvate. Invata sa rupi din timpul tau atat de pretios pentru ai asculta si incearca sa ii ajuti sau cel putin sa ii indrumi in rezolvarea acestora.

Informarea angajatilor

Transparenta este absolut necesara in reusita in afaceri, atat cat se poate.  Atata timp cat toti stiu catre ceea ce doresti tu sa te indrepti, de la cel mai mic si pana la cel mai mare, increderea acestora va creste si rezultatele vor fi pe masura.

Simtul raspunderii

Chiard daca liderul trebuie sa coordoneze totul, fiecare angajat in parte trebuie sa stie foarte clar ceea ce are de facut, si trebuie determinat sa isi asume in totalitate ceea ce face si incurajati sa se exprime liber si sa actioneze ca si cand ar fi telul lor.

Construirea unei echipe

Comunicare este de cele mai multe ori cheia succesului, atat comunicarea cu liderul cat si comunicarea angajatilor intre ei. Trebuie mereu sa te asiguri ca toata lumea a inteles ceea ce iti doresti . De foarte multe ori se greseste atunci cand sarcinile sunt clar impartite de catre lider. Daca obiectivele sunt setate la nivel de grup se incurajeaza comunicarea si rezolvarea tuturor problemelor va deveni mult mai usoara.