O istorie tumultoasa a cerceilor

Sunt convins ca daca as iesi pe strada, prima fata/femeie intalnita ar purta cercei. Pana si Shakespeare apare intr-o pictura purtand un cercel. Cu toate astea, istoria acestor bijuterii este una destul de incurcata. In antichitate, cerceii erau un ornament predominant masculin. Chiar si cu 7000 de ani in urma, ei erau populari in Asia, in timp ce egiptenii si asirienii ii purtau pentru a arata ca fac parte din clasa superioara. In Roma, cerceii erau purtati de sclavi in timp ce la greci erau semnul prostituatelor. Cu toate acestea, marile doamne din societatile romane sau grecesti purtau si ele cercei, dar din perle, pentru a-si arata prosperitatea financiara. Alte pietre folosite erau safirul, topazul si granatul. In tarile Orientului (mai ales in India, China sau tarile asiriene), preferati erau cerceii din aur sau argint, incrustati cu rubine, safire sau smaralde.

cercei_in_urechi

Situatia s-a schimbat in timpul Evului Mediu in Europa, cand cerceii pentru barbati aveau perioade in care erau extrem de populari si perioade lungi in care nu mai erau la moda. Alternanta a tinut pana in secolul XIII cand Biserica Catolica a interzis gaurile in urechi. Conform dogmelor vremii, o persoana nu isi putea altera imaginea corpului, pentru ca aceasta era modelata dupa imaginea lui Dumnezeu. Doar hotii, piratii si reprezentantii clasei inferioare au continuat sa poarte cercei. Hotii ii foloseau pentru a-si exprima lipsa de respect pentru societate, in timp ce la tarani singurul baiat din familie purta cercei. La fel, daca un copil se nastea imediat dupa moartea altuia, acestuia i se faceau gauri in urechi. Cerceii erau purtati in urechea stanga de fiii unor mame singure ai caror soti au fost ucisi, si in urechea dreapta de singurii baieti ai familiei. Un barbat care purta cercei in ambele urechi era ultimul descendent al neamului sau, era protejat de vecini si nu i se permitea sa participe la razboaie pentru a nu risca disparitia familiei.

Urmatoarele sute de ani au adus numeroase perioade alternative, mai ales datorita constantelor schimbari in stilul coafurilor. Epoca moderna, fiind dominata de gulere inalte si peruci, a reprezentat un timp nu foarte bun pentru aceste accesorii. Reveniti in voga in secolul XIX, cerceii care aveau nevoie de gauri au fost inlocuiti la inceputul anilor 1900 de cei clipsuri, considerati mai putin durerosi si mai igienici.

Modele cercei

Cu toate acestea, momentul in care cerceii au devenit cu adevarat populari in randul femeilor a fost in anii ’50. In lipsa unor servicii profesioniste, gaurile erau date acasa, la intalniri special organizate pentru asa ceva. In anii ’60, bijutierii au inceput si ei sa ofere servicii specializate, iar odata cu dezvoltarea culturii hippie, cerceii pentru barbati au revenit la moda.

In ziua de azi, aproape toate femeile si multi dintre barbati poarta cercei. Daca doamnele si domnisoarele prefera modele mai complicate si foarte atractive, din aur si argint, combinate cu pietre pretioase, baietii folosesc cercei mai simpli si mai mult asortati tinutelor casual. Ca orice alta bijuterie, la femei ei reprezinta eleganta si fiecare ipostaza cere o pereche aparte, in timp ce barbatii ii considera un accesoriu ce le completeaza tinuta.