Gimnastica pasiva si activa

Gimnastica pasiva si activa

0 1282

Dupa cum se stie, tratamentul cosmetic naturist este alcatuit dintr-o inmanunchere de manopere care apartin unei singure sedinte de tratament.

Deci intr-o singura sedinta (dupa stabilirea contactului intre cosmeticiana si solicitanta) ar intra:

  • masajul de relaxare;
  • examinarea pielii fetei pentru stabilirea tipului de ten;
  • demachierea si expunerea la baia de aburi;
  • curatirea tenului (prin gomaj si/sau extragerea manuala a comedoanelor);
  • masajul fetei, gatului si decolteului, completat cu presopunctura;
  • aplicarea mastii hranitoare.

miscari ale articulatiilor mainilorDupa efectuarea acestor manopere, se va executa ultimul procedeu, adica gimnastica pasiva si activa. Miscarile care compun gimnastica pasiva si activa nu sunt „figuri ce trebuie invatate”, ci sunt miscari ce apartin firesc articulatiilor (incheieturilor).

Aceste miscari executate „ cu stiinta” sunt necesare pentru echilibrarea functiei fiecarei articulatii, deoarece, in activitatea de toate zilele, nu toate articulatiile sunt solicitate in aceeasi masura. Din aceasta cauza apar oboseala, dureri la nivelul incheieturilor mai solicitate (glezna, umar, ceafa, sale etc.), chiar deformari ale suprafetelor de ar­ticulare ale oaselor, deformari care amplifica durerea, prin contractia muschilor afe­renti articulatiei.

O parte dintre miscarile care vor fi descrise pot fi executate dimineata, in pat, imediat dupa trezirea din somn. Sunt miscari de „incalzire” a articulatiilor „amortite” de nemis­carea din timpul noptii. Datorita efectului lor spectaculos (mai ales, cand sunt repetate dimineata de dimineata), se pot numi miscari minune: amelioreaza durerile simtite, uneori, ca niste contracturi musculare generale, dimineata la scularea din pat, de obicei dupa o zi obositoare de munca, dar amelioreaza si durerile acuzate de persoanele varstnice.

Repetate zilnic, aceste miscari mentin sau redau supletea corpului, previn ingrasarea sau ajuta la slabit, pastreaza sau refac tonusul muscular.

Miscarile pasive (nu si cele active) pot fi executate si de catre persoane suferinde, cu afectiuni cronice compensate.

Miscarile nu se executa energic, ci cu blandete si fara graba, iar persoana care executa miscarea trebuie sa se concentreze pe articulatia mobilizata.

Numarul miscarilor pentru fiecare articulatie va creste pe masura perpetuarii exercitiilor.

gimnastica ochilorGimnastica pasiva si activa de la nivelul articulatiilor este precedata intotdeauna, de gimnastica ochilor. Miscarile care vor fi recomandate pentru globii oculari echilibreaza contractiile muschilor ochilor, ale muschilor mai solicitati din timpul unor activitati in­telectuale cotidiene. De exemplu, in timpul scrisului si cititului, ochii executa miscari de lateralitate, rar privesc in sus (spre frunte) sau in jos (spre obraji).

Ochii fixati mai multa vreme intr-o singura directie, in efortul de a vedea, solicita si muschii din jur, care prin contractarea permanenta incretesc pielea, determinind, in timp, formarea ridurilor.

Deci, pentru intretinerea sanatatii ochilor si pentru prevenirea formarii ridurilor din jurul lor, este recomandabila gimnastica ochilor.