Despre igiena la menstruatie

Despre igiena la menstruatie

0 949

Menstruatia este o perioada destul de dificila in viata fetelor, mai ales in primele luni, pana cand devine o obisnuinta. Oricat de neplacut ar fi, pana la urma astea suntem si asa functioneaza corpul nostru, deci trebuie sa ne obisnuim cu ideea. Igiena intima este extrem de importanta tot timpul, dar mai ales atunci cand suntem la menstruatie. Corpul nostru este mult mai predispus la contactarea de virusuri si infectii si este mult mai sensibil. De aceea, este importanta spalarea zonei intime cu un sapun delicat, special pentru ea, de doua ori pe zi.

menstruatia-igiena

Bineinteles, trebuie sa se foloseasca fie tampoane, fie absorbante sau, mai nou, cupa vaginala, pentru colectarea sangelui menstrual. Au existat foarte multe discutii pe tema tampoanelor, daca interfereaza ele in vreun fel cu virginitatea. S-a raspuns ca nu si ca pot fi folosite de virgine. Insa, exista riscul ca acestea sa raneasca himenul, adica membrana care demonstreaza ca inca mai esti virgina. In realitate, insa, daca esti virgina, cel mai bine ar fi sa folosesti absorbante pentru ca sunt mult mai comode. In plus, introducerea unui tampon poate fi dificila si chiar dureroasa pentru tine.

Absorbantele sunt foarte usor de folosit si se gasesc de cumparat intr-o gama foarte variata, adaptata nevoilor tale. Ar fi bine sa ai in casa absorbante de diverse marimi, pentru ca exista diverse perioade in menstruatie. De exemplu, la inceput, este posibil ca fluxul sa fie foarte abundent si, de aceea, ar fi bine sa folosesti abrorbante mai mari. Noaptea, pentru ca stai in pozitie orizontala, ar fi bine sa folosesti absorbantele de noapte, care sunt mai lungi in partea din spate si te ajuta sa nu te patezi. Absorbantele se schimba foarte usor si igienic. Niciodata sa nu folosesti vata deasupra. Absorbantele noii generatii sunt proiectate in asa fel incat sa absoarba foarte bine lichidul, iar vata pusa deasupra nu face decat sa strice lucrurile. Un dezavantaj al absorbantelor ar fi acela ca uneori se vad si nu pot fi purtate cu orice fel de haine.

tampoaneTampoanele sunt preferate de majoritatea femeilor pentru ca sunt mai mici, mai usor de purtat si pentru ca nu impun restrictii in ceea ce priveste imbracamintea. Le poti purta chiar si atunci cand mergi sa inoti. Pentru ca mentin sangele in interior, tampoanele impiedica aparitia mirosurilor neplacute in zona intima, insa, daca nu sunt schimbate la timp, ele prezinta riscuri foarte mari de infectii vaginale si de modificare a pH-ului. Se recomanda schimbarea lor cam la 4-5 ore si niciodata mai tarziu de 8 ore. Atunci cand ai un tampon, poti merge fara probleme la baie, faptul ca il porti nu influenteaza cu nimic nevoile tale fiziologice.

Cupa vaginala este un recipient de plastic ce reprezinta alternativa eco a tampoanelor. In tara noastra a aparut de putin timp si multe femei sunt inca reticente la idee. Cele care o folosesc spun ca este foarte usor de folosit, se introduce la fel ca un tampon si creeaza ca un vid in vagin. Colecteaza sangele menstrual, trebuind sa fie scoasa cam la 4-5 ore, golita, spalata si reintrodusa. Aceeasi cupa menstruala poate fi pastrata chiar si 10 ani. Costurile ei variaza si puteti gasi cupe menstruale de cumparat la farmacie.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=MF2Yn2KV4Og&width=550&height=500[/embedyt]

Fiecare fata trebuie sa aleaga metoda de protectie atunci cand este la menstruatie, care este cea mai potrivita pentru ea si pentru nevoile ei. Exista fete care folosesc tampoane atunci cand ies din casa, dar noaptea si prin casa prefera sa ramana la clasicele absorbante. Este in regula, oricum, atata timp cat te simti confortabil si cat pastrezi o igiena corespunzatoare in zona intima.