Cele mai rare pietre pretioase din lume (doar pentru miliardari)

Cele mai rare pietre pretioase din lume (doar pentru miliardari)

0 1897

Toata lumea stie ca diamantele sunt cei mai buni prieteni ai unei fete, datorita frumusetii si raritatii. Cu toate acestea, stim ca exclusivitatea lor pe piata este o informatie destul de falsa (ceea ce e limitat, e rezerva de pe piata). Asadar, care sunt cu adevarat cele mai rare pietre pretioase de pe planeta?

Jeremejevite este o piatra descoperita in 1883 pe Muntele Soktuj in Siberia de catre mineralogul rus Jeremejev. Pietrele de cea mai buna calitate se gasesc un Namibia, dar depozite au fost descoperite si in Burma. Aceasta nestemata poate avea culoarea galbena sau albastra, dar poate fi si incolora si costa 2000 $ carata.

Bijuterii Lalaounis

Opalul negru vine, in proportie de 97 %, din Australia, restul productiei fiind asigurat de Cehia, Slovacia, Ungaria, Turcia s.a iar, mai nou, NASA a raportat ca un astfel de material a fost gasit si pe Marte. Datorita carbonului si oxidului de fier continut, opalul este foarte intunecat, ceea ce ofera posibilitatea culorilor de curcubeu sa radieze si mai puternic. Tocmai datorita acestui joc de culori, piatra se vinde cu 2355 $ carata.

Berilul rosu este cunoscut ca smaraldul rosu (la fel cum si rubinul este, de fapt, un safir rosu). Aceasta piatra extrem de rara a fost gasita doar in cateva locuri din Statele Unite (in special in Utah si New Mexico) si datorita culorii care variaza intre roz trandafiriu si rosu intens este utilizata pentru producerea unor bijuterii (inele si cercei datorita dimensiunilor reduse ale pietrei).

bijuterii

Granatul albastru este cel mai rar exemplu de granat, o piatra care de altfel se gaseste in toate culorile curcubeului, plus negru si incolor. A fost descoperit recent, in 1990, in Madagascar si alte depozite au fost gasite in Statele Unite, Rusia si Turcia. Ceea ce il face deosebit este proprietatea de a-si schimba culoarea. In lumina zilei este albastru verzui iar noaptea devine purpuriu. Cea mai scumpa astfel de piatra pretioasa s-a vandut in 2003 cu 6.8 milioane de dolari.

Serendibitul este atat de rar incat pentru aproape 100 de ani erau cunoscute doar trei pietre, gasite in Sri Lanka. Asta pana in 2005, cand in Myanmar au fost gasite mai multe zacaminte. Nici in urma acestei descoperiri, insa, piatra pretioasa nu a devenit mai accesibila, vanzandu-se cu 1.8 $ carata.

Bijuterii-de-lux-pentru-femeile-elegante

Diamantele colorate sunt extrem de pretioase si de rare. Dintre acestea, insa, distinctia de cel mai rar revine diamantului rosu, din care exista doar cinci exemplare care trec de cinci carate. Daca primul astfel de diamant vandut a costat doar 926 de mii de dolari, in 2007, la o licitatie a casei Christie, unul mai mare, de 2.26 carate, a ajuns la 2.6 milioane.

Si daca preturile acestor pietre pretioase par nepamantene, cea mai scumpa si mai rara este Jadeitul. Un colier confectionat din aceasta nestemata verde si transparenta a fost cumparat cu nu mai putin de 9.3 milioane de dolari.

Piata este, asadar, plina de oferte senzationale pentru miliardari. Si in conditiile in care astfel de pietre pretioase si bijuterii vor fi scoase tot mai des la vanzare, nivelul preturilor nu va face decat sa creasca.