Ce trebuie sa stiti despre infarct miocardic

Infarctul miocardic este o afectiune care se poate instala in viata ta, la orice varsta. Daca pana acum credeai ca doar oamenii in varsta sunt predispusi la a face infarct, afla ca e bine sa fii in tema la orice varsta. Chiar si tinerii, de putin peste 20 de ani, pot face infarct.

Aceasta problema apare de cele mai multe ori treptat si nu deodata. De aceea, este bine sa fii familiar cu eventualele simptome care pot aparea si, daca te recunosti in ele, sa apelezi imediat la consultul unui medic de specialitate.

La ce ar trebui sa fii mai atent?

Sunt cateva semne pe care un infarct miocardic ti le da chiar cu cateva saptamani inainte de a aparea in viata ta. Cel mai frecvent simptom este durerea puternica, agresiva, ascutita, in capul pieptului cum se spune in popor. De cele mai multe ori, aceasta durere apare la un efort, caz in care este necesar sa incetati imediat activitatea fizica pe care o faceti. Insa, nu va bazati doar pe asta, pentru ca s-au cunoscut cazuri in care aceasta durere apare si in stare perfecta de relaxare.

infarct miocardic

Aceasta durere in piept poate fi insotita si de o durere puternica de cap, de gat, de maxilar sau de ureche. De cele mai multe ori vorbim despre o durere puternica intr-unul din aceste locuri, care se va propulsa si catre celelalte zone. Toate durerile acestea vin insotite de transpiratie puternica, abundenta si rece. NU este vorba despre transpiratia calda, fierbinte, care apare la efort sau la temperaturi ridicate. Este o transpiratie rece care apare in special noaptea in timpul somnului.

Stomacul este si el un organ care iti poate arata ca este posibil sa faci un infarct. Daca resimti arsuri puternice si senzatie deranjanta de aciditate la stomac, fara sa ai o problema de digestie, fara sa ai o boala cunoscuta si fara sa fi consumat un aliment dificil de digerat, precum si senzatie de greata, de voma, care sa persiste in timp, este bine sa te gandesti si la un control al cordului.

Mare grija la odihna

Daca observi in comportamentul tau o anxietate ridicata, fara motiv, si daca ai probleme cu somnul, afla ca si acestea pot fi simptome. De asemenea, starea de oboseala continua, fara o explicatie si chiar si atunci cand exista o odihna corespunzatoare, senzatia de epuizare fizica si starile de ameteala ar trebui investigate si ele mai amanuntit.

Toate aceste simptome sunt destul de frecvente in viata de zi cu zi si sunt destul de comune in mai multe afectiuni. De aceea, de multe ori trec neobservate si nu li se acorda importanta cuvenita. Insa, cu mai multa informare, uite ce afectiune grava pot prevesti aceste simple si aparent banale simptome.

Chiar daca ajungeti pana in punctul in care faceti infarctul, daca va adresati medicului in timp util, inima poate fi salvata. Medicii cardiologi avertizeaza asupra importantei actionarii la timp in aceste cazuri, intrucat in primele 3-4 ore de la producerea infarctului inima inca mai poate fi salvata.

Nu ignorati aceste semne si nu sariti peste controalele la medic, chiar daca va simtiti bine. Pe fondul vietii agitate pe care o ducem, al stresului, al fumatului, este mult mai usor ca sanatatea noastra sa fie pusa in pericol.