Ce culoare alegem pentru o tinuta de afaceri?

Ce culoare alegem pentru o tinuta de afaceri?

0 1936

Tinuta de afaceri se imparte in:

– tinuta formala conservatoare – in care se accepta doar costumul,

– tinuta business casual – in care se accepta combinatia sacou-pantaloni de culori diferite si materiale apropiate.

Pentru o tinuta conservatoare culorile de baza sunt negrul, griul (de la gri deschis pana la gri carbune), albastrul (in special bleumarin), toate aceste culori in variante uni sau cu dungi foarte fine. In tinuta business casual sunt acceptate si nuantele de kaki si chiar tonurile de maro.

Sa va prezint mai pe larg semnificatia psihologica a acestor culori in tinutele de afaceri pentru a va ajuta si mai mult in alegerea costumului barbatesc potrivit.

costum negru

Costum negru –negrul  este culoarea autoritatii, a puterii. Daca doriti sa stabiliti o relatie de colaborare, aceasta culoare nu este recomandata. Negrul intimideaza si inchide unele canale de comunicare. In schimb pentru o tinuta formala, toata lumea poarta costume negre, si astfel aceasta culoare devine semnificatia elegantei.

Intr-un mediu in care toti se imbraca la fel nu mai apare problema de autoritate sau dominatie, ramane doar eleganta negrului in contrast maxim cu albul de la camasa.

Orice barbat trebuie sa aiba in garderoba sa un costum negru.

costum gri

Costum gri – griul este considerat o culoare neutra si ii ofera celui care poarta un astfel de costum un aer mai relaxat, pentru un gri deschis, si un aer putin mai sobru la un gri carbune. Daca va hotarati sa alegeti un astfel de costum, este important sa vedeti cum va vine aceasta culoare. Aspectul general este mult influentat de culoarea parului. Par grizonat, costum gri mediu sau deschis , camasa pastel, este o combinatie care va poate da un aer obosit si fara forta. Insa aceasta situatie poate fi adusa la un echilibru cu ajutorul cravatei in nuanta inchisa.

Un costum gri inchis este piesa de rezistenta a oricarei garderobe masculine. Griul inchis sugereaza sobrietatea, insa fara a avea autoritatea coplesitoare a negrului. Aceata este culoarea persoanei care este deschisa colaborarii, care nu are nici cea mai mica umbra de nesiguranta de sine. Cu cat nuanta este mai deschisa cu atat va arata o deschidere mai mare catre colaborare.

costum bleumarin

Costumul bleumarin – albastrul inchis este culoarea traditionala a omului de afaceri. Este culoarea care poate fi purtata in orice moment al zilei, si ofera celui care o poarta o stare de relaxare si confort.

Toate aceste culori, prezentate mai sus, combinate cu dungi fine vor face din orice costum unul rafinat si distins.

Cu cat culorile sunt mai inchise cu atat tinuta este considerate mai eleganta. Cu cat dungile din stofa costumului sunt mai groase cu atat scade rafinamentul acestuia.

Asa cum va spuneam si mai sus, in tinuta business casual sunt acceptate si culorile kaki si nuantele de maro. Aceste culori incurajeaza comunicarea relaxata insa sunt lipsite de putere, si cu toate acestea se poate renunta la putere in favoarea flexibilitatii.

Principala problema in combinatiile casual o reprezinta asortarea culorilor. Cea mai importanta regula este acea de a avea maxim trei culori in tot acest ansamblu vestimentar. Daca va alegeti un sacou cu imprimeuri trebuie sa aveti mare grija ca acesta sa fie unul foarte discret. Sacourile in carouri sunt doar pentru timpul liber, si nu sunt acceptate nici in tinuta business casual.

Tineti seama ca tot ce purtati trebuie sa va vina voarte bine.