Cateva ponturi pentru a face economie, fara sa renunti la prea multe...

Cateva ponturi pentru a face economie, fara sa renunti la prea multe lucruri

0 914

Partea financiara este o parte extrem de importanta a vietilor noastre. Pentru bani ne trezim dimineata, pentru bani renuntam la timpul petrecut alaturi de cei dragi, pentru bani renuntam la anumite placeri pe care am vrea sa ni le facem si tot pentru bani ne tocim nervii si linistea. E adevarat, dar nu putem trai fara ei. Daca castigi destui bani, insa, cumva, in fiecare luna reusesti sa ramai fara ei, daca iti termini tot salariul in primele doua saptamani, daca tot timpul esti nevoit sa te imprumuti de la un salariu la altul si daca niciodata nu stii pe ce s-au dus banii tai, poate ar fi bine sa citesti acest articol si sa descoperi cateva idei care te-ar putea ajuta sa ramai cu bani in buzunar la fiecare sfarsit de luna.

Cum ne organizam?

economie baniIn primul rand, este foarte important sa iti faci un buget lunar. Daca nu stii cati bani ai si de cati bani ai nevoie obligatoriu pentru plata chiriei, a facturilor sau a hranei, nu vei sti niciodata cum stai cu adevarat. Astfel, fa-ti un buget in care sa incluzi toate cheltuielile obligatorii si vezi apoi cati bani iti mai raman. Din acestia, jumatate din suma las-o pe card sau pune-o undeva, intr-o cutie, si incearca sa iti imaginezi ca nu mai exista. Studiile au demonstrat ca oamenii ar putea trai la fel de bine cu mai putini bani, in cazul in care ar avea parte de o micsorare de salariu sau de vreo cheltuiala neprevazuta. Daca faci asta in fiecare luna, ai fi surprins sa vezi cati bani poti aduna intr-un timp mai lung.

Idei ieftine de pus in practica

cum economisimIn zilele frumoase, incearca sa mai lasi masina in fata blocului si sa mergi pe jos pana la serviciu. Pe langa faptul ca iti vei ajuta silueta, la finalul lunii se va cunoaste in buzunarul tau. Tot in acest sens, ai putea sa imparti cheltuielile de deplasare cu un coleg sau chiar cu mai multi. In tarile civilizate vezi foarte rar oameni care sa mearga singuri in masina. Pe langa faptul ca traficul va fi mult mai liber daca fiecare masina ar avea cel putin doi pasageri, vei fi mandru si ca ai contribuit la scaderea poluarii. Bineinteles, impartirea costurilor este in beneficiul tuturor.

Mai ales daca esti femeie, e clar ca mare parte din bugetul tau se duce pe haine si pe alte placeri vinovate sau nevinovate. Ei, afla ca daca iti pui un pic imaginatia la contributie, s-ar putea sa nu mai fie nevoie sa iti cumperi in fiecare luna lucruri noi. Aloca-ti ceva timp sa iti faci curatenie in dulapuri si in accesorii, sa pui totul in ordine si sa vezi exact ce ai. Apoi, pune o muzica frumoasa pe fundal si distreaza-te compunand noi si noi tinute. Ai sa vezi ca nu ai nevoie de lucruri noi si ca, prin noi combinatii de haine, vei reusi sa faci garderoba ta sa aiba o noua infatisare, fara niciun fel de cost suplimentar.

O idee foarte inedita de a economisi este aceea de a-ti imagina sau de a-ti deschide  un cont bancar care sa se numeasca Bani pentru mine. De fiecare data cand vrei sa cumperi ceva, pune-ti intrebarea: M-as simti mai bine daca as avea acest lucru sau daca as adauga banii in contul Bani pentru mine? Gandeste-te ca dupa ce vei fi strans o suma frumusica in acest cont imaginar sau nu, vei putea sa iti cumperi lucruri mai multe, mai scumpe, mai bune sau vei putea face o excursie sau o investitie mai mare pe care, altfel, nu ai fi reusit niciodata sa o faci.