Bolile cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala

0 1148

Traim intr-o perioada in care totul se desfasoara prea repede inainte, iar tinerii nostri se grabesc sa isi inceapa viata sexuala inainte de a sti macar catusi de putin despre ce presupune asta. Daca esti un tanar matur, inteligent si responsabil, vei sti ca trebuie sa te informezi si sa ai grija de corpul tau, de sanatatea ta si, nu in ultimul rand, de corpul si de sanatatea persoanei dragi. De aceea, nu ar strica sa stii cat mai multe informatii despre bolile cu transmitere sexuala, boli ce pot fi contactate extrem de usor, iar unele dintre ele pot fi chiar fatale. Intelegi, deci, ca discutia este una cat se poate de serioasa.

prezervativ

In primul rand, este bine sa stii ca cea mai sigura metoda pentru a nu contacta boli cu transmitere sexuala este folosirea prezervativului DE FIECARE DATA. Insa, metoda aceasta te poate proteja doar de contactarea bolilor ce se transmit prin intermediul fluidelor. Exista si o categorie de boli ce se iau prin contactul piele pe piele, iar de acestea nu te poate feri folosirea prezervativului.

Multi dintre voi cred ca si-ar putea da seama daca partenerul lor are sau nu o boala cu transmitere sexuala, iar cele mai frecvente semne ar fi : “este curat/a” , “il/o cunosc foarte bine”, “am incredere in el/ea” etc. Acestea sunt doar scuze si nu au nicio legatura cu realitatea. Exista boli cu transmitere sexuala care nu au manifestari fizice propriu zise, deci nu ai cum sa le observi cu ochiul liber. Exista, de asemenea, boli care se manifesta diferit la femei si la barbati si mai exista boli pentru care unul dintre parteneri poate fi doar purtator, insa asta nu il scuteste pe celalalt de declansarea bolii. Subiectul este unul foarte vast, categoriile sunt multe si riscurile sunt foarte mari. Ideea de baza este, din nou, sa tineti mereu protectia pe primul loc.

folosirea prezervativului

Daca esti implicat/a intr-o relatie de lunga durata, cea mai buna metoda de a tine lucrurile sub control in privinta bolilor cu transmitere sexuala, mai ales in cazul in care nu folositi prezervativul ca metoda de contraceptie, este sa mergeti amandoi la controale periodice. Nu doar ca este bine pentru sanatatea voastra, dar va ajuta sa aveti incredere unul in celalalt si sa va bucurati pe deplin de viata voastra sexuala. In mod normal, orice persoana activa sexual ar trebui sa efectueze un control de rutina cam o data la 6 luni. In situatii de exceptie, la cele mai mici semne care va dau de gandit, ar trebui sa dati fuga pana la cabinetul unui medic.

boala-cu-transmitere-sexuala

Exista sansa ca unele persoane sa se infesteze de la un partener bolnav, in timp ce altele nu. Depinde de organismul fiecaruia, de cat de receptiv este acesta la virus. Exista boli care par simple si peste care, multi dintre noi, trecem cu vederea. Exista situatii in care chiar daca avem o situatie de disconfort la nivelul organelor genitale, avem tendinta de a amana vizita la medic de rusine sau din ignoranta. Acest lucru, insa, poate avea consecinte devastatoare pe viitor. De exemplu, in cazul femeilor, pot exista probleme foarte grave pe timpul unei sarcini sau se poate ajunge chiar pana la infertilitate. Orice boala, oricat de mica, netratata la timp aduce cu sine probleme foarte grave. Poate ca acum nu te gandesti prea mult la viitor, insa, fii responsabil si nu uita ca cel mai bun sex este sexul protejat!