Agnes B

Daca nu ar exista, ar trebui inventata…

Agnes B este o autodidacta. Pana in 1964 lucreaza ca redactor la revista Elle, cand decide sa devina designer. Isi face debutul la Dorothee Bis, apoi creeaza pentru V de V, iar din 1973 isi lanseaza propria marca.

Dupa doi ani, cumpara o macelarie in Halles, pe care o transforma in primul sau magazin. Pe de alta parte, este si primul magazin de imbracaminte dintr-un cartier unde pana atunci se vindeau numai alimente.

In 1979, Agnes introduce pe piata faimoasa ei vesta cu capse, de o simplitate uluitoare! E adevarat, in pur stil Grease, dar creatia cunoaste un succes nebun! Un an mai tarziu, creatoarea   are deja al doilea magazin, de data asta in New York  apoi deschide alte treizeci de puncte de vanzare in Londra, Geneva, Amsterdam, San Francisco, Berlin, Hong Kong, Singapore, Dubai, Madrid, Chicago, Honolulu, Oxford, Melbourne, Beirut, Miami, Taipei si toate astea in doar doua decenii, fara a fj vreodata membra a unei asociatii!

Si asta nu e tot!agnes b (1)

Avand o personalitate neobisnuita ca si creatiile ei in 1984 inaugureaza o galerie unde pot expune o multime de pictori, fotografi, cineasti, artisti graffiti, carora le lipseste, un anumit lucru: un domiciliu stabil. Agnes e uimitoare cand, in 1994, sprijina o asociatie care lupta impotriva saraciei, ai carei membri intrasera initial in galeria ei pentru a o jefui… Tot Agnes decide sa sustina cinematografia, infiintand in 1997 casa de productii «Lovestreams», careia ii datoram, printre altele, filmul La trace de Moloktchon ( Urma lui Moloktchon), vazut, bineinteles, de toata lumea…

Cireasa de pe acest tort numit Agnes B o reprezinta avantajele celor care lucreaza pentru ea… «Simt ca am responsabilitatea de a le asigura angajatilor mei confort si singuranta, lucruri de care au nevoie pentru a trai decent.» «La noi, angajarile nu se fac pornind de la profilul profesional al fiecaruia. Oamenii ajung aici datorita calitatilor personale. Vreau ca lor sa le faca placere sa lucreze: de aceea, pentru ei exista a treisprezecea luna, iar compania este cea care le plateste calatoriile si sarbatorile.»

Si cand te gandesti ca Patidul Socialist inca isi cauta un candidat…